Stok Takibi ve Barkod Çeşitleri...

Stok Takibi ve Barkod Çeşitleri

Stok Takibinin Önemi !..

Stok takibi; BaÅŸarılı bir Ãœretim Planlaması  için  gereklidir. Firmanın  Ãœrün Satış stratejileri geliÅŸtirmesi ve etkili bir pazarlama yapması için çok önemlidir. Ä°yi bir stok yönetimi yapan firmalar, kendi sektörlerine daha hakim olabilmekte ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmektedir. Stoklarında bulunan ürünlerin hangi zaman aralıklarında daha çok veya daha az satıldığını ya da hangi bölgelerde hangi ürünlere daha fazla ilgi olduÄŸunu anlayabilmektedirler. Tabi bu tip analizler için iyi kurgulanmış bir stok takip sistemine ve geliÅŸmiÅŸ bir Muhasebe Programı'na ihtiyaç vardır.

Barkod Nedir ?

Barkod kelimesi ingilizce  Bar-Code kelimelerinin birleÅŸmesinden oluÅŸan Çubuk-Çizgi anlamına gelir. Siyah çubuklar ve beyaz boÅŸluklardan oluÅŸan ve bilgisayar teknolojisi tarfından okunan sisteme Barkodlama Sistemi denir.

Barkod Sisteminin Faydaları Nelerdir ?

Güvenilirlik : Kullanıcı hatalarını ortadan kaldırır. Benzer Stokların ayrıştırılmasına yardımcı olan kesim çözümdür.

Pratiklik : Barkoddan alınan bilgi, manuel olarak toplanan bilgiden daha hızlı ve doÄŸru bir ÅŸekilde toplanır. Bu bilgiler bilgisayar ortamında olduÄŸundan hızlı bir ÅŸekilde iÅŸlenip, kullanıma sunulur.

Ekonomiktir: Kesin doğruluk ve veri giriş hızının artması sayesinde zamandan ve işçilikten tasarruf sağlayan ekonomik bir sistemdir.

Kullanışlılık: Barkod  okuyucular, yazıcılar vs. tüm OT/VT Ã¼rünlerinin kullanımı, bilgisayara baÄŸlanması ve iÅŸletmesi çok kolaydır. Bu sistem ile güvenilir, detaylı, hızlı bilgiler toplanır. Toplanan bu bilgilerle sistem daha etkili yönetilecektir. ÖrneÄŸin; “Hangi ürün ne kadar satılıyor? Åžu anda  stokta eksikler neler? GeçmiÅŸ satışlara bakarak hangi üründen ne kadar sipariÅŸ vermeli?” gibi sorulara kolayca doÄŸru cevap bulabilirsiniz.

Barkod Çeşitleri Nelerdir?

EAN 8 - EAN 13 : En çok kullanılan barkod türü olup, genelde perakende sektöründe kullanılır. EAN 13 sistemli barkodlar 4 anlamlı grupdan ve 13 rakamdan oluÅŸur. Ä°lk 3 Rakam Ãœlke Kodunu gösterir örneÄŸin Türkiye için ilk üç hane 859 dur. Daha sonraki 4 hane iÅŸletme numarasını gösterir. Ä°ÅŸletme numarasından sonra gelen 5 hane ise iÅŸletmedeki ilgili stogun numarasıdır. Son bir hane ise Kontrol numarasıdır bu numara otomatik olarak sistem tarafından oluÅŸturulur. Barkod okuyucu  Kontrol numarası sayesinde kodun doÄŸru olup olmadığını denetler.

EAN 8 de ise ilk üç hane ülke kodu olup sonraki 4 hane ÅŸirket numarasıdır ve son bir hane ise yine kontrol numarasıdır. EAN 8 de toplam 8 Karekter vardır. EÄŸer firma içinde müstakil olarak EAN barkod sistemi kullanılacaksa EAN 8 için  ilk hane mutlaka 0(sıfır) olmalıdır. EAN 13 kullanılıyorsa ilk hane mutlaka 2 olmalıdır.Bu rakamlarla baÅŸlayan ülke kodu yoktur. (EAN Barkod türü sadece Mümerik rakamlardan oluÅŸur.)

ITF (Interleaved) Barkod : Bu barkodlama tipi de sadece nümerik olup, EAN dan farklı olarak belirli bir uzunluk kısıtlaması yoktur. Aslında tek kısıtlama barkod okuyucuların hane okuma sayısıdır. ITF Barkod  kural olarak mutlaka çift sayıda haneden oluÅŸur. ITF Barkod türü Endüstriyel uygulamalarda kullanılır. ITF Barkot türünde güvenlik bulunmaması sebebiyle hatakı okumalar gerçekleÅŸebilmektedir.

CODE 39 : En çok kullanılan, genel amaçlı alfanumerik (tüm harf ve sayıları kapsayan) barkod sistemidir. ÇoÄŸu organizasyon tarafından kullanılan code39 barkod türü Genel Ticari ve Endüstriyel kullanım standardı olarak kabul edilir. Hertürlü karekteri kodlayabilir. Teorik olarak karekter sayısı sınırsızdır. Kontrol karekteri opsiyoneldir.

CODE 128 : Genel amaçlı, Endüstriyel ortamlarda kullanılan bir barkoddur. Bu sistemde de nümerik ve alfanümerik karekterler kullanılabilir.

Yorumlar